Περιμένοντας την κρίσιμη μέρα, την συνάντηση της Δευτέρας… Εχθές, 14/6, όλες οι Ελληνικές Ορχήστρες και Χορωδίες, ξετύλιξαν μεγαλειώδεις μουσικές του ρεπερτορίου τους. Απολαμβάνοντας τους συναδέλφους μου τραγουδιστές, χορωδούς, μουσικούς, να βάζουν ψυχούλα στην κάθε μουσική και ποιητική φράση, τα δάκρυα των φίλων μου χορωδών στον Εθνικό ύμνο, οι ορχήστρες να εναλλάσονται στο ιστορικό στούντιο C, η ανατριχίλα, η συγκίνηση, το δάκρυ, ήταν εκεί, μαζί με τον κόσμο εντός και εκτός του ραδιομεγάρου, με τις διαφορετικές ποικίλες μουσικές, τα ζευγάρια που χόρευαν στο “άρωμα γυναίκας” , τα ερωτευμένα νέα παιδιά στο γρασίδι, αλλά και ο Παλμός μιας ενωτικής σύναξης για το κοινό καλό.

Ήταν εκεί και ο Μάνος Χατζιδάκης μας κοιτούσε από μια γωνιά και τον προσκάλεσα να κάνει τον κόπο να έρθει και την Κυριακή που θα τραγουδήσω κι εγώ.

Για την ιστορία, η πρώτη μου συστηματική και καθημερινή ακρόαση ραδιοφωνικής εκπομπής ήταν σε εμπορικό καράβι όπου ως έφηβος, ναυτόπαις, μπαρκαρισμένος τα καλοκαίρια με ναυτικό φυλάδιο, παρακολουθούσα τον καπετάνιο πατέρα μου σκυμένο επάνω από το ασύρματο ραδιοτηλέφωνο τότε, να συντονίζει την βελόνα σε συγκεκριμένη συχνότητα της ΕΡΑ για να ακούσει…”Δελτίο καιρού και οδηγίες για τους ναυτιλομένους” και την “Φωνή της Ελλάδας”, με ελληνικά τραγούδια και ειδήσεις. Εκεί κι εγώ νυχτερινή βάρδια στο τιμόνι, ένιωσα τη συντροφιά ενός μέσου χρήσιμου και ψυχαγωγικού. Τώρα, αυτό το μαύρο στην ΕΡΤ, σαν νάπεσε στα παιδικά μας χρόνια τότε που περιμέναμε με ανυπομονησία ν’ακούσουμε και να δούμε τις τόσες και καλές εκπομπές της ΕΡΤ, τις ταινίες, τα αθλητικά, τα ντοκιμαντέρ, τα τραγούδια και τις μουσικές και τον λόγο όλων των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών που μας ανάθρεψαν προβάλλοντας τα έργα τους. Μαύρο και στο σήμερα της ψηφιακής εποχής ενός πολύτιμου και μεγαλειώδους Πολιτισμικού αρχείου γεμάτου Ελλλάδα που με τίποτα δεν πρέπει να χαθεί. 

Ο Ενεργός Πολίτης, δεν έχει να κάνει με κομματική εκλογή αλλά με Πολιτική πράξη, αφού η λέξη “πολιτικός” έχει χάσει πλέον την πραγματική της σημασία και αποτελεί όπως αποδείχθηκε μέσον κοινωνικής-υλικής καταξίωσης και ατομικού πλουτισμού. Κανείς δεν επιθυμεί έναν άρρωστο οργανισμό και να τον πληρώνει από πάνω, δεν ρίχνεις όμως μαύρο και τελείωσε, γιατί τότε θα πρέπει να ρίξεις μαύρο και να κλείσεις και πάρα πολλούς άλλους κρατικούς.

Μήπως αυτό το μαύρο πρέπει κάποια στιγμή να πέσει σ’ αυτούς τους ίδιους, “τους Μαυρογιαλούρους”, που διαμόρφωσαν τις συνθήκες για τόσες προβληματικές επιχειρήσεις; Με πρώτη προβληματική απ’ όλες την επιχείρηση που λέγεται Χώρα Ελλάδα;  Πόσο ακόμα θα είμαστε θεατές του παράλογου; της διαφθοράς των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, εντός και εκτός Κορυδαλλού; φτάνοντας στην αντίστροφη μέτρηση της ύπαρξης της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, ώσπου να φτάσουμε στο ανήκουστο και απαράδεκτο εδώ, του κλεισίματος του σπιτιού όλων των απανταχού Ελλήνων; Το μαύρο στην οθόνη της ΕΡΤ, είναι μαύρο στην καρδιά της Ελλάδας που αργοσβήνει, είναι μαύρο στην ψυχή και στο μυαλό, μια φτησιά πάνω στη λέξη Δημοκρατία…θα κάνουμε κάποτε κάτι για αυτή την αιώνια παρακμή; 

Δημ.Κάσσαρης,  Ιούνιος 2013, Ιnternet, “Εφημ.Συντακτών”