ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συνέντευξη στην Λίνα Μουσιώνη

Η πολύ αστεία μου πλευρά, δεν εννοώ το χιούμορ, αλλά την έκφραση μιας παιδικότητας που φυλάω στο απυρόβλητο.
Η αγάπη μου για τα παιδιά, για τα ζώα. Η έννοια μου για εκείνους που βασανίζονται. Να μην πω άλλα…
Και βέβαια το ότι είμαι ψηλός, ξανθός, με γαλανά μάτια και θεληματικό πηγούνι.

Είναι αλληλένδετα, όσο πιο πλούσια βιώματα έχει κανείς τόσο πιο ανοιχτός είναι σε ιδέες και φαντασία. Φυσικά όλα θέλουν  καλλιέργεια, μελέτη και συνεχή ενασχόληση. Έρχονται νέα έργα μου, με  παιδικά βιβλία, με ποιήματα και τραγούδια που συνέχεια ετοιμάζω. Αλλά σπέρνουμε και θερίζουμε μέσα σε ένα θολό τοπίο όπου ο χώρος της τέχνης έχει υποστεί καταστροφή.

Τα θέματα μου όπως μαρτυρούν τα βιβλία, τα ποιήματα και τα τραγούδια που έχω γράψει, είναι σμιλεμένα με ό,τι με απασχολεί ως πολίτη και ως καλλιτέχνη. Αξίες, περιβάλλον, ανακύκλωση, διαφορετικότητα, μπούλινγκ, και παντού η μουσική.

Έχω συναισθηματική σχέση με τους ήρωες μου. Αν ήμουν ένας από τους ήρωες θα ήμουν και πάλι ο εαυτός μου.

Όταν οι αναγνώστες είναι παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, η εικονογράφηση και η μουσική συμπληρώνουν και συνοδεύουν το κείμενο του βιβλίου, όλα σε μια ισορροπία. Ένα τέτοιο βιβλίο σίγουρα θα πρέπει να εμψυχώνει προσφέροντας παράλληλα απόλαυση, χαρά, αισιοδοξία.

Τα βιβλία που συνοδεύονται με cd επιβάλλεται να σέβονται το παιδί σαν έναν εν δυνάμει ακροατή που θα επιλέγει στη ζωή του την καλή μουσική και θα αναζητά την αισθητική παντού και όχι να το ξεγελάνε υποτιμώντας την νοημοσύνη του.

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά πρέπει να διαθέτει μία πρωτότυπη ιστορία με δράση να τα κρατάει να δουν τι γίνεται παρακάτω, με έξυπνους διαλόγους, με ρυθμό, όπου στην οποιαδήποτε μάχη να νικάει το καλό και να αναδύονται μηνύματα που να κάνουν τα παιδιά να πιστεύουν στο εαυτό τους. Φυσικά μια ευφάνταστη εικονογράφηση έλκει πολύ τα παιδιά ώστε ο αρμονικός συνδυασμός εικόνας και κειμένου βοηθά το βιβλίο να πετυχαίνει τον στόχο του που είναι η καλλιέργεια της ψυχής, της αισθητικής και γενικά της ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού. 

Το τι αγγίζει τα παιδί – αναγνώστη είναι πιστεύω αυτό που αγγίζει κάθε αποδέκτη ενός βιβλίου που είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια του δημιουργού του.

Τους αναγνώστες μου δεν τους φαντάζομαι ποτέ. Περισσότερο οι αναγνώστες-παιδιά φαντάζονται και αναρωτιούνται πώς να είναι ένας συγγραφέας από κοντά.

Τα βιβλία μπορούν να αφυπνίζουν συνειδήσεις, να φωτίζουν τις αθέατες πλευρές, να ενεργοποιούν εσωτερικές δυνάμεις για το κοινό καλό, τη φαντασία και άλλες δυνάμεις.
Δεν ξέχασα ποτέ “το κοριτσάκι με τα σπίρτα” και πάντα το συναντούσα τυχαία σε δρόμους, ώσπου προ ημερών το συνάντησα να ζητιανεύει σε μια γωνιά με ένα μωρό στην αγκαλιά της.

Έχω αλλά ας μείνει μεταξύ μας. Για τα παραμύθια μου αποσύρομαι στο απρόσιτο κρησφύγετο του κάπτεν Χουκ όταν λείπει. Για τα  ποιήματα, τους στίχους και τα τραγούδια μου απομονώνομαι στη μυστική λέσχη “Ο Κύκλος των πυροβολημένων καλλιτεχνών”.

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΦΩΝΟΣ ΚΑΚΤΟΣ ένα αισιόδοξο παραμύθι με χαρούμενη εικονογράφηση της Ελένης Μαραθού που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2020 από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Πρωταγωνιστές είναι τα λουλούδια στον κήπο της μαμάς μουσικής έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπων με ανθρώπινα συναισθήματα και ζουν ευτυχισμένα ώσπου ανάμεσά τους φυτρώνει ένα κακάσχημο γεμάτο αγκάθια και χωρίς κανένα ταλέντο φυτό. 

Ένα παραμύθι για τη δύναμη της επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες, για τη σημασία της συγνώμης, για τον σεβασμό στο διαφορετικό και για την αγάπη που δεν κάνει διακρίσεις.

Στο συρτάρι μου ανάμεσα σε στυλό, σημειωματάρια και μαρκαδόρους, υπάρχουν όνειρα, ιδέες και ανησυχίες πιασμένες σε συνδετήρες. Έξω από το συρτάρι εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια σε άλλον εκδοτικό, η έκδοση ενός παραμυθιού μου ενώ έχουν ολοκληρωθεί και ετοιμάζονται νέα παραμύθια και ένας νέος δίσκος με τραγούδια μου.

Όπως “ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας” (Μαρκές).

Αυτή η πρωτοφανής κατάσταση που μας έβγαλε όλους έξω από τα νερά μας χρειάζεται σωστή και λογική διαχείριση. Χρειάζεται να βρίσκουμε τη δύναμη κι ας δυσανασχετούμε, να προσαρμοζόμαστε σε ό,τι απαιτεί το να είμαστε ασφαλείς και υγιείς για τον εαυτό μας και με σεβασμό προς τους άλλους. Να ακούμε τους επιστήμονες που καθημερινά ασχολούνται με το θέμα του covid και όχι τον οποιοδήποτε μεταφέρει κάτι που διάβασε και άκουσε.

Μια και μιλάμε για παραμύθια τα σενάρια φαντασίας ξεπερνάνε τους μεγαλύτερους παραμυθάδες. Έχουν αποδείξεις να στηρίξουν ότι λένε; Το μόνο που γνωρίζουμε είναι τα ιατρικά δελτία με τα αυξανόμενα κρούσματα και οι συνεχείς ενημερώσεις των επιστημόνων. Εσείς γνωρίζετε κάτι άλλο;

Καλά να είμαστε δίχως ιούς, να δημιουργούμε με την αγάπη οδηγό παρά τα ατέλειωτα δεινά, όπου χρειάζεται αντοχή, σύνεση και ομοψυχία. Ελπίζω κι εύχομαι να ξημερώσουν λιακάδες για την πανέμορφη πατρίδα μας και για όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ τον Μαγικό Κόσμο του Παιδικού Βιβλίου και εσένα αγαπητή Λίνα για την φιλοξενία στην όμορφη σελίδα σου και τις ζουμερές ερωτήσεις σου.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία,

Με εκτίμηση

Λίνα Μουσιώνη