Ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές και όχι μόνο σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία όπου κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο του Δημήτρη Κάσσαρη, «Το Χειμωνόσπιτο» από τις εκδόσεις Καλέντης. Για παιδιά από 6 ετών αλλά και για κάθε ηλικία. Περιλαμβάνει ένθετο CD με αφήγηση και με τραγούδια.

Ένα χαρούμενο και ζεστό σπίτι, στην καρδιά του χειμώνα όπου τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται και ζωντανεύουν μέσα από το παιχνίδι των λέξεων και μέσα από τις εικόνες και τα τραγούδια. Αυτοί που κατοικούν σε αυτό τραγουδούν……

Είμαι το Λα της βροχής / Μια σταγόνα ουρανού / Στην αυλόπορτα της γης….και….Είμαι το Σι ο αέρας / Μιας χειμωνιάτικης μέρας / Μιας συναχωμένης Δευτέρας…..Επίσης Οι 100 αγαπημένες θυγατέρες του ήλιου…..Η Λάμπρια, η Κένζια, η Μέθια, Η Μελιώ…..και ο χαρούμενος Μεσημεράκης, που χτυπάει το ντριν του…..Ντο,ρε,μι, έρχομαι / Ντο,ρε,μι, φτάνω / Στο μικρό ποδήλατο επάνω……

Ένα ποιητικό εικονογραφημένο παραμύθι γεμάτο μηνύματα για αληθινές αξίες της ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η μοιρασιά, η προσφορά. Η ευφάνταστη εικονογράφηση είναι του Βασίλη Παπατσαρούχα, η σκηνοθετημένη αφήγηση της ηθοποιού Λίλας Μουτσοπούλου και η μουσική σύνθεση των τραγουδιών του μουσικοσυνθέτη Νίκου Ξανθούλη, σε στίχους του συγγραφέα.

Ο συγγραφέας μας είπε όταν τον ρωτήσαμε:

-ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ;

-ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΟΙΝΟ;

«Οι δύο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σας είναι συγχρόνως και αντι-παράλληλες απαντήσεις μου. Μου αρέσει να γράφω παιδικά βιβλία για να απευθύνομαι και να επικοινωνώ με τα παιδιά που είναι πηγή ζωής, έμπνευσης και φαντασίας.

Επίσης, απευθύνομαι στα παιδιά γιατί αισθάνομαι ότι επικοινωνώ μαζί τους αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία με βασικά υλικά την γνώση και τις αξίες της ζωής. Ακόμη, γιατί το κοινό των παιδιών είναι εκείνο που ο καλλιτέχνης- συγγραφέας ζυγίζει και μετράει το όποιο δημιούργημά του.

Τα παιδιά ή θα σε ανταμείψουν με όλη την αγάπη και την λιακάδα της αλήθειας τους ή θα σε περιβάλλουν με χασμουρητά και βαρεμάρα. Ενδιάμεσο δήθεν και ψεύτικο δεν έχει. Κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν έτυχε να το βιώσω.

Εκτός του ότι λατρεύω τα παιδιά και γνωρίζω την εφηβική δύσκολη ηλικία, λειτουργώ ως εμψυχωτής όπως κάθε συγγραφέας οφείλει όταν απευθύνεται σε παιδιά και σε εφήβους. Αυτή την αγάπη την νιώθω όταν επιστρέφεται, είναι αμοιβαία.

Παρ’ όλο που νομίζω ότι σας απάντησα, το «θέμα παιδί» δεν εξαντλείται τόσο εύκολα.  Ίσως μια άλλη βαθύτερη απάντηση κρύβεται στο ότι μέσα σε κάθε συγγραφέα που γράφει, τραγουδάει, και δημιουργεί για τα παιδιά, εξακολουθεί να υπάρχει το παιδί που δεν μεγάλωσε εντελώς…»

Ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Δημήτρης Κάσσαρης.