Για το Δεύτερο Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού βιβλίου Βόλου

Είναι τιμή για μια πόλη να υπάρχουν πολιτιστικές δράσεις, να γίνονται δημιουργικές εκδηλώσεις που απευθύνονται και προσφέρονται ελεύθερα στον κόσμο. Ειδικά όταν στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται ένα φεστιβάλ για το βιβλίο και μάλιστα απευθύνεται και προσφέρεται απλόχερα σε μικρά παιδιά, σε νέους και γονείς, τότε αποκτά μεγαλύτερη σημασία για την πόλη και γενικά για τον πολιτισμό μας.  

Το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που έλαβε χώρα στην πόλη του Βόλου για δεύτερη χρονιά με επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, τιμά τους διοργανωτές που το οραματίσθηκαν, το σχεδίασαν και το πραγματοποίησαν, την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Α’βάθμιας & Β’μιας εκπαίδευσης Βόλου.  Η ανάγκη για την δημιουργία μιας τόσο σπουδαίας διοργάνωσης με θέμα παιδί – βιβλίο δείχνει την ανησυχία και την έγνοια των πνευματικών ανθρώπων της πόλης, δασκάλων, εκπαιδευτικών, γονέων και όχι μόνο, για το σήμερα και το αύριο των παιδιών της. 

Τέσσερις δημιουργικές μέρες του Φεστιβάλ Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου, ήτοι 6,7,8 και 9 του Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, με ένα πλούσιο και γεμάτο πρόγραμμα όπου συμμετείχαν 75 συγγραφείς, 40 εκδοτικοί οίκοι και 86 διαδραστικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημ. Σχολείου, σε εφήβους και σε ενήλικες. Δράσεις και εργαστήρια γραφής για εκπαιδευτικούς. Δημιουργική γραφή στην τάξη. Δράση για γονείς και μαθητές Λυκείου. Διαλέξεις και σεμινάρια για την τέχνη της μυθοπλασίας. Παραμυθάδες τραγουδοποιοί. Μουσικές δράσεις μέσα από το λαϊκό παραμύθι αλλά και δράσεις για κωφά παιδιά και με αναπηρία όρασης, πολλά άλλα γύρω από την παιδική λογοτεχνία.

Σε αυτήν όλη την προσπάθεια συνέβαλλε αποτελεσματικά, δημιουργικά, δυναμικά και με το ήθος που τον διακρίνει, ο συγγραφέας φιλόλογος κ. Διονύσης Λεϊμονής. Αγαπημένος φίλος παιδιών, νέων και συγγραφέων, ο Διονύσης, σίγουρα ο πλέον κατάλληλος για αυτή τη δουλειά, εδώ και χρόνια προσφέρει σημαντικό έργο στην πόλη με ενεργή δράση μέσα από την αγάπη του για το βιβλίο, διδάσκοντας, συγγράφοντας και παρουσιάζοντας βιβλία και συγγραφείς μέσα από την εκπομπή του “Μιλάμε για το βιβλίο” στο Ράδιο 1 Μαγνησία news.  

Σε κάθε κατηγορία συμμετεχόντων υπήρχε ομοψυχία, τάξη και οργανοτικότητα.

Τα βιβλιοπωλεία όπου συναντηθήκαμε συγγραφείς και βιβλιοπώλες, ο πρόεδρος κ. Κουτσερής και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου που βοήθησαν ενεργά ως σύνδεσμος των παιδιών με τα βιβλία των συγγραφέων, η ωραία συναυλία από τους σπουδαστές του Ωδείου στο θέατρο του πολιτιστικού Ν. Ιωνίας, η ομάδα εθελοντών για την ασφαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, η απλόχερη φιλοξενία μας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα δώρα κι ένας πλούσιος μπουφές με κρασί και ευχάριστη συζήτηση γύρω από τις ανησυχίες μας στο τέλος της βραδιάς.  

Προσωπικά ήταν μεγάλη τιμή η πρόταση που μου έγινε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και τον Διονύση Λεϊμονή, με την στήριξη των εκδόσεων Καλέντης, να συμμετέχω κι εγώ με δράση μου στο 2ο Φεστιβαλ με αφορμή το εικονογραφημένο βιβλίο μου “Το χειμωνόσπιτο”, (εκδ.Καλέντης) Με την μέριμνά τους σε μια οργανωμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσω δημιουργικά με πολλά παιδιά, με γονείς και με δασκάλους. Επίσης η ευκαιρία να συναντηθώ με παλιούς και καταξιωμένους συγγραφείς και η γνωριμία μου με νεότερους συγγραφείς και εικονογράφους. 

Είθε και στο 3ο Φεστιβάλ και στην μόνιμη επιτυχημένη συνέχιση του με περισσότερη και ουσιαστικότερη συμβολή όλων μας και όπως πολύ σωστά λέει ο υπεύθυνος επιμελητής αυτού του προγράμματος “περισσότερο συνειδητοποιημένα και λιγότερο ατομικιστικά”. 

Καλή και Γόνιμη συνέχεια σε όλους μας 

Δημήτρης Κάσσαρης 

Μ. Παρασκευή 14 Απρ. 2017