O Δημήτρης Κάσσαρης μιλάει στο Open Mind για το νέο του βιβλίο: “Χειμωνόσπιτο”, την συγγραφική του επιρροή, τα μελλοντικά του σχέδια και διάφορα ακόμα…

Το Χειμωνόσπιτο είναι ένας συμβολικός τόπος της φαντασίας και των αληθινών αξιών. Όπως είναι σωστό στο τέλος των παραμυθιών να νικά και να επικρατεί το καλό και το δίκαιο, έτσι συμβαίνει και στο Χειμωνόσπιτο . Μέσα από ήρωες της φύσης και της μουσικής, όπως το Λα της βροχής, το Σι ο αέρας, ο Ντορεμί Μεσημεράκης, οι Ηλιοκόρες θυγατέρες και άλλοι , ξετυλίγεται γλυκά η ιστορία μέχρι την αναπάντεχη και ξαφνική εισβολή του παμπόνηρου και παράξενου της ιστορίας. Ο Ήτα-Ύψηλον με το ημίψηλον , είναι ένας ιπτάμενος ηλεκτρονικός υπολογιστής που έρχεται από τον κόσμο της τεχνολογίας με σκοπό την εκμετάλλευση του σπιτιού και της φύσης για το ατομικό κέρδος. Οι άξιοι καλλιτέχνες και συνεργάτες φίλοι μου αγάπησαν το βιβλίο και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο συνθέτης και μουσικός της Λυρικής Σκηνής Νίκος Ξανθούλης , ο εικονογράφος Βασ.Παπατσαρούχας , η ηθοποιός Λίλα Μουτσοπούλου που αφηγήθηκε, οι εξαιρετικοί μουσικοί που έπαιξαν τα τραγούδια σε στίχους δικούς μου και ο εκδοτικός οίκος Καλέντης που αγκάλιασε «Το χειμωνόσπιτο» με την επιμέλεια της πολύ έμπειρης Βασιλικής Τζόκα. Ολόψυχα τους ευχαριστώ όλους.

Από την δεξαμενή ιδεών την γεμάτη από βιώματα, εμπειρίες και γνώσεις. Ακριβώς όπως κάθε αντλία πηγαδιού, ποτιστική, πυροσβεστική, που αντλεί νερό από την δεξαμενή για χρήσεις άμεσης και καθημερινής ανάγκης. Έτσι πιστεύω και το καλό βιβλίο, προϊόν γνώσης, σκέψης και ενδοσκοπικής έρευνας, είναι χρήσιμο είδος καθημερινής ανάγκης γιατί σώμα και πνεύμα πρέπει να τροφοδοτούνται με καθαρή τροφή.

Τα παιδιά γενικά είναι καθαροί κριτές. Πρέπει νάσαι αληθινός και ξεκάθαρος το ίδιο όπως κι όταν απευθύνεσαι σε μεγάλους. Στις παρουσιάσεις των βιβλίων, στις εκδηλώσεις και στις παιδικές παραστάσεις τα παιδιά είναι καλό να συμμετέχουν με το μυαλό τους και τον αυθορμητισμό τους, με μια σωστή καθοδήγηση. Κι εμείς ας θυμόμαστε νάχουμε απέναντί μας πάντα το παιδί- εαυτό μας. Να μας κοιτάει καθρέφτης όταν γράφουμε κι όταν μιλάμε.

Θετικές έως ενθουσιώδεις λόγω και κάποιων ηρώων που τα παιδιά αγάπησαν περισσότερο, όπως είναι ο ΄Ήτα-Ύψηλον που μέσα από την πονηριά του είναι παράλληλα και αστείος και αρέσει έτσι όπως τον έχω ερμηνεύσει στο CD του βιβλίου. Επίσης ο χαρούμενος Μεσημεράκης και οι 100 αγαπημένες θυγατέρες του ήλιου όπου κάθε μία έχει ασυνήθιστο όνομα και αρέσει περισσότερο στα κορίτσια. Λαμβάνω ωραία και τιμητικά μηνύματα από τους γονείς και είμαι περήφανος για το βιβλίο μου. Ένα ταξίδι που συνεχίζεται και φέτος με παρουσιάσεις σε βιβλιοθήκες, σχολεία και παιδότοπους.

Στη συνέχεια έχουμε το ανέβασμα του Χειμωνόσπιτου σε θεατρική σκηνή με ηθοποιούς που τραγουδούν και μουσικούς που υποκρίνονται. Το έχω διασκευάσει και εμπλουτίσει με νέα στοιχεία, διαλόγους, στίχους κλπ, που απογειώνουν το κείμενο, τη δράση, και την ανατροπή εφόσον πρόκειται για θεατρική παράσταση. Επίσης ένα νέο μου παραμύθι και ένα μυθιστόρημα για μεγάλους είναι προς έκδοση. Να είμαστε καλά και να έρθουν όλα κατ’ ευχήν για όλους μας. Σας ευχαριστώ για αυτή την παρουσίαση του βιβλίου μου.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Ένα “χειμωνόσπιτο” που χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου μέσα σε μια ήρεμη φύση όπου δεν υπάρχει ίχνος βίας. Ένα σπίτι για όλες τις εποχές, παντός καιρού, όπως και οι πανανθρώπινες αξίες , αλληλεγγύη, προσφορά, καλοσύνη και άλλες, που περιέχονται στο βιβλίο. Πλούσια εικονογραφημένο έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους ενώ η μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά το έχει χαρακτηρίσει “Ποιητικό αριστούργημα”.
Ένα σπίτι δίχως ιδιοκτήτες με ολάνοιχτες πόρτες και παράθυρα, πράγμα αδιανόητο για την εποχή μας. όπου τα πράγματα και η φύση προσωποποιούνται μέσα από διαλόγους και παιχνίδια των λέξεων, και μέσα από εικόνες και τραγούδια που σε ταξιδεύουν.

Οι ήρωες του βιβλίου υπάρχουν στην φύση και τραγουδούν… “Είμαι Το Λα της βροχής, μια σταγόνα ουρανού στην αυλόπορτα της γης”. “Είμαι το Σι ο αέρας, μιας χειμωνιάτικης μέρας, μιας συναχωμένης Δευτέρας”. Ένα έξυπνο αγόρι, ο Μεσημεράκης, “Ντορεμι έρχομαι, Ντορεμί φτάνω, στο μικρό ποδήλατο επάνω», στρώνει σε ένα μεγάλο τραπέζι, 100 ηλιοσερβίτσιαγια να κάτσουν οι 100 αγαπημένες θυγατέρων του ήλιου, “πουν’ η μία φωτεινότερη απ’ την άλλη και του κόσμου αγκαλιά ζεστή μεγάλη ” . “Το φεγγάρι χαρταετός με σκουλαρίκια ένα Φα δεξιά, ένα Σολ αριστερά” αλλά και ο παράξενος και διαφορετικός της ιστορίας που αντιπαθεί τα παραμύθια και έρχεται από το βασίλειο της τεχνολογίας για να τα ανατρέψει όλα. Θα τα καταφέρει; “Εγώ ο Ήτα-Ύψιλον με πούρο καιημίψηλον ο υπερ-υπολογιστής, μοναδικός και ένας εγώ κι άλλος κανένας… “γρήγορα, γρήγορα… έμαθα ότι σε αυτό το σπίτι ζει η ξενοιασιά και η ευτυχία αλλά δεν βλέπω καμιά πετρελαιοπηγή πουθενά”…

Ένα φροντισμένο εικονογραφημένο βιβλίο σε μεγάλο σχήμα από τις εκδόσεις Καλέντης. Με ένθετο CD που περιλαμβάνει: 7 τραγούδια σε μουσική σύνθεση του τρομπετίστα της Λυρικής Σκηνής και συνθέτη Νίκου Ξανθούλη, επάνω σε στίχους του συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, ο οποίος και τα ερμηνεύει μαζί με ένα γλυκόλαλο μικρό κορίτσι τη Μαριανίκη Ξανθούλη. Τα τραγούδια αγκάλιασε ένα μικρό μουσικό σύνολο από σολίστ της Λυρικής Σκηνής σε ενορχήστρωση Νίκου Ξανθούλη. Ευφάνταστη εικονογράφηση από τον πολύ βραβευμένο Βασίλη Παπατσαρούχα και σκηνοθετημένη αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Μουτσοπούλου.
Δεκέμβριος  2014