Η μουσική με βοήθησε σε όλα στη ζωή μου και η τέχνη γενικά στάθηκε αρωγός στην αναπόφευκτη πεζή καθημερινότητα. Η συγγραφή δημιουργήθηκε αργότερα ως διέξοδος, αυτοανάλυση, εξισορρόπηση και μέτρο ενεργειών και ως άλλα πολλά. Η γραφή μου περιέχει τη μουσική και η μουσική βιβλία και λογοτέχνες που με επηρέασαν. Στη δουλειά μας στο θέατρο η μουσική και τα κείμενα είναι βασισμένα σε έργα μεγάλων ποιητών της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Γκαίτε, Σαίξπηρ, Β.Ουγκό, Δουμάς, κ.ά. Όσον αφορά την τραγουδοποιία θα κυκλοφορήσει σε λίγο ένας δίσκος με παιδικά τραγούδια από γνωστή εταιρεία όπου έχω συμμετοχή με τραγούδια μου στίχους και μουσική και παράλληλα ετοιμάζω με συνεργάτες μία μουσική δουλειά για μεγάλους σε συνθέσεις μου επάνω σε ποίηση μεγάλου μας ποιητή. Μέχρι να ολοκληρωθούν δεν μπορώ να πω περισσότερα.

«Το χειμωνόσπιτο» είναι ένα ποιητικό εικονογραφημένο παραμύθι για παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω και για κάθε ηλικία. Έχει αγαπηθεί από τα παιδιά, από γονείς και δασκάλους στα σχολεία και στις βιβλιοθήκες που το παρουσιάζουμε. Παρά τον τίτλο του είναι ένα ζεστό σπίτι όπου κατοικούν οι αληθινές αξίες της ζωής, γι’ αυτό και είναι για όλες τις εποχές του χρόνου και παντός καιρού. Οι διαφορετικοί επισκέπτες μαζί και ο παράξενος της ιστορίας που δημιουργεί την αναστάτωση και την ανατροπή στην ιστορία μας, χρωματίζουν την υπόθεση καθένας με τον δικό του τρόπο.  Έχει πλούσια εικονογράφηση του πολυβραβευμένου Βασίλη Παπατσαρούχα. Το ένθετο CD περιλαμβάνει τραγούδια σε μουσική του συνθέτη και μουσικού της Λυρικής Σκηνής, Νίκου Ξανθούλη, που έκανε και την ενορχήστρωση. Μαζί με ένα μικρό κορίτσι τη Μαριανίκη Ξανθούλη σε κάποια τραγούδια, τραγουδάμε με κέφι τους διαφορετικούς ήρωες του παραμυθιού. Επίσης, το CD περιλαμβάνει σκηνοθετημένη αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Μουτσοπούλου.  Όλα τα όργανα είναι ακουστικά και παίχθηκαν από μικρό μουσικό σύνολο σολιστών που αναφέρονται στο βιβλίο.

Τέλος να προσθέσω ένα χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το σπίτι να διαφέρει από τα άλλα:  Είναι ένα σπίτι δίχως ιδιοκτήτες. Ανήκει στη φύση και σε όλους. Γι’ αυτό έχει την πόρτα και τα παράθυρα πάντα ανοιχτά για όποιον θελήσει να μπει μέσα και να αποδράσει από το βουητό του κόσμου. «Είναι πολύ όμορφο να καις μέσα σ’ ένα παραμύθι», ψιθύρισε το τζάκι… «Και ν’ αφήνεις την αγάπη να σε τσουρουφλίζει», είπε το κούτσουρο… «Να σε διαπερνά μια απαλή ζεστασιά», φουρφούρισε η καμινάδα.

Μέσα από θέματα της  πραγματικότητας, που πολλές φορές μπορεί να είναι σκληρή, όπου με τα φτερά της φαντασίας πάντα με παραμυθιακό τρόπο ξεδιπλώνεται ένα ουσιαστικό μήνυμα. Μέσα από θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και έχουν άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά. Η αποδοχή της διαφορετικότητας, το μπούλινγκ, ο ρατσισμός, η δύσκολη εφηβεία, αλλά και η μουσική και γενικά η τέχνη.  Αλλά η έμπνευση μπορεί να δημιουργηθεί και από μια αφελή και ασήμαντη λεπτομέρεια κρεμασμένη σε ένα τοίχο, όπου όμως εσένα σου λέει κάτι.

Όμως εδώ επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην δασκάλα πολλών συγγραφέων, όπως και δική μου, χωρίς να το ξέρει η ίδια, την αγαπητή κυρία Λόττη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου που μέσα από τα βιβλία της τα έχει πει όλα πριν από χρόνια. Στο βιβλίο της «Το μικρόβιο της ευεξίας», έχει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για την ίδια ερώτηση που κάνατε.  Γι’ αυτό θα αναφερθώ μόνο σε μία φράση: «Η έμπνευση προκαλεί την επιλογή του θέματος. Τα θέματα που ενδιαφέρουν ένα συγγραφέα έχω την αίσθηση ότι βρίσκονται από καιρό εντός του».   

Αλλά πιστεύω και σε μία φράση που συνάντησα διαβάζοντας ένα βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ: Οι ερασιτέχνες αναζητούν την έμπνευση. Εμείς οι άλλοι, απλώς σηκωνόμαστε και πιάνουμε δουλειά.

Εκείνη η φράση που είπε ο μεγάλος Σουηδός σκηνοθέτης Ίγκμαρ Μπέργκμαν: “H διαφορά που έχει το παραμύθι από το ψέμα είναι ότι το ψέμα σε βοηθά να υπεκφεύγεις τις δυσκολίες της ζωής ενώ το παραμύθι να τις αντιμετωπίζεις”.

Έρχονται αυτοί και με βρίσκουν σε ανύποπτο χρόνο εκεί που περπατάω. Ο αιθέρας είναι γεμάτος από παραμυθένιους χαρακτήρες αν παρατηρείς γύρω σου. Έξαφνα το άπλυτο πρόσωπο του μικρού ζητιάνου στο σταθμό στο Μοναστηράκι παραπέμπει σε χαρακτήρα από ιστορία του Ντίκενς και σου ζητάει να το αγκαλιάσεις στοργικά μέσα σε μια δική σου ιστορία.

Να γίνεται γέφυρα για τη φιλαναγνωσία. Μέσα από μηνύματα να μεταδίδει τη χαρά της ζωής, μέσα από το παιχνίδι να γίνεται μονοπάτι και δρόμος για τη γνώση. Ανοιχτό παράθυρο σε έναν όμορφο κόσμο, πολύχρωμο, γελαστό.

Ενημερώνομαι συνεχώς. Συχνά μέσα από την εξαιρετική ιστοσελίδα σας «Ο μαγικός κόσμος του παιδικού βιβλίου» και τις πολύ ενημερωμένες βιβλιοπαρουσιάσεις κάθε στήλης που παρουσιάζουν άξιοι συγγραφείς-εκπαιδευτικοί. Εδώ να αναφέρουμε και τον εμπνευστή και δημιουργό της ιστοσελίδας τον συγγραφέα και εκπαιδευτικό Βασίλη Κουτσιαρή.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής και αγοράς παιδικού βιβλίου πρώτα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Σε ένα βιβλιοπωλείο ανάμεσα σε πολλά βιβλία ένας έξυπνος τίτλος επάνω σε ένα ελκυστικά όμορφο εξώφυλλο σου κλείνει το μάτι από μια γωνιά. Δεν έχει σημασία αν είναι ή δεν είναι γνωστός ο συγγραφέας. Το παίρνεις στα χέρια σου και στο οπισθόφυλλο ένα μήνυμα σου ψιθυρίζει κάτι καλό. Η εικονογράφηση σε κερδίζει αμέσως γιατί ένα ωραίο αισθητικά βιβλίο, σαν παιδικό στολίδι, είναι επιθυμητό. Στο ταμείο μαθαίνεις και την τιμή για όλα αυτά τα ωραία. Όμως όταν πρόκειται για ένα καλό βιβλίο για δώρο σε παιδί δεν πρέπει να σε σταματάει αυτό. Αντίθετα να το αγοράσεις με χαρά και να το προσφέρεις με την ψυχή σου σαν κάτι πολύτιμο.

Εκτός από τα παιδικά βιβλία μου στις εκδόσεις Κέδρος, Ελλ.Γράμματα, Καλέντης, έχει εκδοθεί η πρώτη μου ποιητική συλλογή «Αλλιώς» στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και ολοκλήρωσα μία ενότητα 30 ποιημάτων για παιδιά του Δημοτικού. Επίσης έχω δραματοποιήσει «Το Χειμωνόσπιτο» και είναι έτοιμο να ανέβει για θεατρική παράσταση. Είμαστε στην αναζήτηση συντελεστών και θεατρικής στέγης.

Ότι κι αν πούμε η εικόνα του σύγχρονου ανθρώπου, του hommomobilus, είναι ο καλωδιωμένος με το κινητό που περπατάει αγχωμένα. Νεανικά πρόσωπα απορροφημένα μπροστά σε μια οθόνη, στο μετρό, στα καφέ, στο φροντιστήριο και στο σχολείο. Θα χρησιμοποιήσω 2 φράσεις από άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Σταματόπουλου : Η ουσία της ζωής έχει πλέον μετακομίσει στην εικόνα και στο θέαμα… αλλά και… οι μαθητές είναι «αντίγραφα» των γονέων…

Να διαβάζει λογοτεχνία. Να πλουτίζει με γνώσεις και εμπειρίες τη κριτική του σκέψη και τον πνευματικό του ορίζοντα. Να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις τέχνες και τα γράμματα. Να καλλιεργήσει τον κήπο της ζωής του πειθαρχημένα για να ανθήσουν όμορφα άνθη, μπουμπούκια και βλαστοί.

Σαν παιδική χορωδία τραγουδούν και εύχονται :

Ήλιο, Φως, Γιορτή, Χαρά

Ειρήνη, Αγάπη, Προσφορά

Άνθρωποι και Ζώα ευλογημένα

Άφοβα παιδιά ευτυχισμένα

Αρμονία, Υγεία, Ηρεμία, στα Χειμωνόσπιτα όλου του κόσμου.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία στην στήλη σας. Καλά Χριστούγεννα!